Het onderhouden van uw vloerkleed of karpet

  • Geplaatst op
  • 0
Het onderhouden van uw vloerkleed of karpet

Een goed onderhouden vloerkleed of karpet gaat jaren mee. Het blijft zijn frisse look behouden. Als je je aan onderstaande adviezen houd heb je jarenlang plezier van je vloerkleed.

Algemene tips

  • Stofzuig je tapijt met een glad mondstuk of ingeklapte borstel. Doe dit liefst minimaal 2x per week.
  • Breng door stofzuigen weer een pooltapijt tot leven.
  • Wil je je tapijt lang behouden, draai dan je vloerkleed 1x per half jaar  180°. Zo voorkom je dat het vloerkleed aan één kant slijt en gaat het langer mee.
  • Heb je een wollen vloerkleed. Zorg dan voor voldoende luchtvochtigheid. Af en toe een beetje water vernevelen houd het wollen kleed in een optimale conditie.
  • Heb je vloerverwarming in huis. Let dan bij aanschaf op of je vloerkleed geschikt is voor op vloerverwarming.
  • Ondertapijt verlengd de levensduur van je vloerkleed. Het kleed blijft beter liggen en de polen houden veel langer hun optiek. Buiten dat lijkt het tapijt voller. Je kleed blijft beter op zijn plaats liggen. Er zijn verschillende soorten ondertapijt. Van antislip tot geschikt ondertapijt voor op vloerverwarming..
  • Behandel een vlek direct. Schraap met een lepel het gemorste van buiten naar binnen weg. Heb je een vloeistof gemorst begin dan niet met deppen met doeken, keukenpapier of wat dan ook.  Grote kans dat je de vlek dieper in de oppervlakte drukt. Als je wat hebt gemorst is het zaak om zo snel mogelijk er een natte theedoek of een witte badhanddoek op de vlek te leggen. Vocht trekt naar vocht. Je zult zien dat je theedoek of handdoek 80% van het vocht opzuigt. Daarna kun je de overige 20% van de vlek behandelen volgens de vlekkenwijzer van James.

 

Specifieke tips voor elk afzonderlijk vloerkleed of karpet

Elk vloerkleed van onze webshop heeft zijn eigen samenstelling, Al onze vloerkleden staan vermeld bij James met hun eigen toepassing bij vlekken. Dus een vlek hoeft nooit een probleem te zijn mits je er op tijd bij bent. Kijk bij elk vloerkleed naar jouw specifieke kleed en download jouw specifieke onderhoudsplan.

 

Bijzondere aandacht voor je wollen vloerkleed

Een wollen vloerkleed is gemakkelijk te onderhouden omdat de wollen vezels geen vuil aantrekken. Bij een nieuw wollen kleed kunnen er in het begin wol pluizen vanaf komen omdat wol van nature maar korte vezels heeft. Dit kan wel enkele maanden duren. Een goede luchtvochtigheid in de ruimte kan bijdragen aan het verminderen van pluizen van de wol.

Als bepaalde delen van het kleed meer belopen worden dan andere, krijgen deze plekken meer te verduren en ontstaan “looproutes”. Deze routes kunnen extra pluizen. Wat je kunt doen is het tapijt enkele keren per jaar te draaien, zodat het kleed gelijkmatig wordt gebruikt.

Losse pooltjes of pluisjes kunnen na het fabricage proces zijn ontstaan. Je kunt deze eenvoudig opzuigen. Trek nooit aan losliggende pooltjes die uit je karpet steken, maar knip deze af.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.